BCG mátrix fogalma

A BCG mátrix a marketing egyik legismertebb stratégiai elemzési módszere, amely a piaci részesedés és a piaci növekedés alapján vizsgálja a vállalatok termékeit és szolgáltatásait. A Boston Consulting Group dolgozta ki, innen a rövidítés is.

A BCG legnagyobb előnye, hogy igen nagy segítséget nyújt a termékfejlesztésben, a stratégia kidolgozásában. Hátránya, hogy csupán két tényező (piaci részesedés és piaci növekedés) alapján elemzi a piacot.

4 kategóriába sorolja a piacot:

Sztárok: magas piaci részesedés + magas piaci növekedés
Kérdőjelek: alacsony piaci részesedés + magas piaci növekedés
Fejőstehenek: magas piaci részesedés + alacsony piaci növekedés
Döglött kutyák: alacsony piaci részesedés + alacsony piaci növekedés

Sztárok: a legjobb stratégiai pozícióban lévő cégek, termékek vagy szolgáltatások, amelyek magas relatív piaci részesedésük és a folyamatosan bővülő piac miatt kerültek erre a helyre. A stratégia a szinten tartás és a profitmaximálás.

Kérdőjelek: Ők azok, akik ugyan alacsony piaci részesedéssel rendelkeznek, de egy dinamikusan bővülő piacon, azaz bennük van a növekedési potenciál. A stratégia, ha a piac megfelelő, akkor a növekedés, ha nem, akkor a visszavonulás.

Fejőstehenek: A fejőstehenek azok, ahol a magas piaci részesedés, ehhez alacsony piaci növekedési kilátások társul. A stratégia a szintentartás.

Döglött kutyák: Náluk se nagy piaci részesedés nincs, és a piac sem bővül. Régebben fejőstehenek voltak, de mára veszteségesek. A stratégia a piaci kivezetés.
Dolgozz velem! Dolgozz velem!

Dolgozz velem!

A digitális marketing sokszorosan megtérülő befektetés.

Az e-kereskedelem és a digitális marketing területén ROI-ra fókuszáló marketing kampányokat alkotok meg ügyfeleim számára. Elsősorban a startupok, a kis- és középvállalkozások növekedését, skálázódását segítem, de partnerként digitális marketing ügynökségek eredményességében is támogatást nyújtok.

Részletek
Tanulj velem! Tanulj velem!

Tanulj velem!

Szerezz gyakorlati, piacképes tudást egyéni módszerekkel!

Az online marketing mai napig leghatékonyabb eszközeit mutatom meg Neked és egyedi oktatási módszertanommal garantálom, hogy használható tudásra teszel szert. Ha Te magad szeretnéd kezelni kampányaid, vagy csak érteni akarod a szakértőket, akikkel együtt dolgozol, sajátítsd el könnyedén a számodra szükséges tudást! Ismerjük meg egymást egy díjmentes 20 perces konzultáción!

Részletek

Rólam mondták

Partnereim értékelése alapján jelenleg kiváló minősítéssel rendelkezem.

Forrás és további vélemények:

Akiktől tanultam