CSS fogalma

A CSS a cascading style sheets, azaz az egymásba ágyazott stíluslapok rövidítése, amely a weblapok vizualitásáért felel. Egy weboldal szerkezetét (címek, bekezdések, blokkok) a HTML határozza meg, valamint ennek segítségével tudsz beágyazni plusz elemeket - úgy mint képeket, videókat, addig a CSS a weblap elrendezéséért, színeiért, a fontokért, azok méretéért és színéért felel. Egyszerűbben fogalmazva a CSS segítségével a HTML elemeknek különböző paramétereket adhatunk.

A böngészők előbb megvizsgálják az oldal CSS kódját, és ez alapján jelenítik meg a HTML elemeket.

Ilyen formában találkozunk vele: p { color:green; font-weight:italic; }

A „p” a CSS választó, azaz az alkalmazni kívánt kód a HTML mely elemére vonatkozik. Ez mindig a nyitó kapcsos zárójel elé kerül. A kapcsos zárójelek közötti rész a meghatározásblokk – itt adjuk meg, milyen tulajdonságot és milyen értéket szeretnénk alkalmazni. A fenti példában a colorral a színt határoztuk meg, értéke pedig green, vagyis zöld. A második tulajdonsággal (font-wieght) a betű vastagságát határoztuk meg, amely italic, azaz dőlt lesz.

A CSS kódot többféleképpen is lehet alkalmazni.

Külső (external) CSS: ha egy stíluslap külső, akkor .css fájl formájában kell elmenteni. Így egy egész weblap összes oldalára alkalmazni lehet úgy, hogy a fájlra a weboldal [head] szakaszában hivatkozunk.

Belső (internal) CSS: erre akkor van szükség, amikor mindössze egy oldal stílusát szeretnénk megváltoztatni.

Sorközi (inline) CSS: itt csupán egy oldal egy elemének szeretnénk külön stílust adni. Ezt értelemszerűen nem a [head] szakaszban adjuk meg, hanem annak az elemnek a címkéjében, amit meg kívánunk változtatni.
Dolgozz velem! Dolgozz velem!

Dolgozz velem!

A digitális marketing sokszorosan megtérülő befektetés.

Az e-kereskedelem és a digitális marketing területén ROI-ra fókuszáló marketing kampányokat alkotok meg ügyfeleim számára. Elsősorban a startupok, a kis- és középvállalkozások növekedését, skálázódását segítem, de partnerként digitális marketing ügynökségek eredményességében is támogatást nyújtok.

Részletek
Tanulj velem! Tanulj velem!

Tanulj velem!

Szerezz gyakorlati, piacképes tudást egyéni módszerekkel!

Az online marketing mai napig leghatékonyabb eszközeit mutatom meg Neked és egyedi oktatási módszertanommal garantálom, hogy használható tudásra teszel szert. Ha Te magad szeretnéd kezelni kampányaid, vagy csak érteni akarod a szakértőket, akikkel együtt dolgozol, sajátítsd el könnyedén a számodra szükséges tudást! Ismerjük meg egymást egy díjmentes 20 perces konzultáción!

Részletek

Rólam mondták

Partnereim értékelése alapján jelenleg kiváló minősítéssel rendelkezem.

Forrás és további vélemények:

Akiktől tanultam