Egyéni vállalkozás indítása (2024): Útmutató és Tippek

Egyéni vállalkozás indítása (2024): Útmutató és Tippek

Az egyéni vállalkozás indítása izgalmas kihívás lehet, és a 2024-es év remek időpont lehet az indulásra. Az egyéni vállalkozások rendkívül sok lehetőséget kínálnak azoknak, akik vállalkozni szeretnének, és az online világ még inkább megkönnyíti az indulást. Ha Ön is azt tervezi, hogy elindít egy egyéni vállalkozást ebben az évben, itt vannak néhány hasznos tanács, amelyek segíthetnek Önnek a siker elérésében.

Mi is az egyéni vállalkozás?

Az egyéni vállalkozás az, amikor egy egyén saját vállalkozást indít, gyakran otthonról vagy online platformokon keresztül. Ez a vállalkozási forma számos előnnyel jár, például a rugalmasság és az alacsonyabb kezdeti költségek.

Egyéni vállalkozás indítása

Számos előnye van annak, ha egy egyszerűsített adminisztráció mellett döntünk egy egyéni vállalkozás esetében.

  • Ingyenesen indítható, csak járulékos költségek merülnek fel.
  • Alacsony fenntartási költségekkel működtethető.
  • Nincs szükség törzstőkére.
  • Nem kötelező alkalmazottakat foglalkoztatni.
  • Teljes körű autonómiát élvezel a vállalkozásod ügyeiben.
  • Az alanyi mentesség választása esetén nincs szükség külön vállalkozói bankszámlára.
  • Rugalmasan szüneteltetheted tevékenységed.

Az egyéni vállalkozói státuszhoz bizonyos feltételeknek kell megfelelned:

  • Magyar, EU-s állampolgár, EGT tagország állampolgára, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár vagy.
  • Legalább 18 éves vagy.
  • Nem állsz cselekvőképességedet érintő gondnokság alatt.
  • Nem rendelkezel más egyéni vállalkozói jogviszonnyal.
  • Nem vagy egyéni cég, vagy más gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.
  • Az alapvetően a büntetett előélet számos formája is kizáró ok.

Az egyéni vállalkozás indítása illetékmentes és díjmentes.

Egyéni vállalkozás indítása 2024-ben

Üzleti terv készítése: Minden vállalkozásnak szüksége van egy jól kidolgozott üzleti tervre. Határozd meg, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálsz majd, kik lesznek a célpiac és a versenytársak, valamint tervezd meg a pénzügyeidet.

Vállalkozási forma kiválasztása: Döntsd el, hogy milyen vállalkozási forma lenne a legmegfelelőbb számodra. Ennek alaposan nézz utána!

Online jelenlét kiépítése: Az online jelenlét létfontosságú az egyéni vállalkozások számára. Készíts professzionális weboldalt, és használd ki az online marketing lehetőségeket: például a közösségi média és az SEO. Hosszú távon ehhez jó, ha lesz online marketing tanácsadó segítséged.

Piaci kutatás: Ismerd meg a piacot, és értsd meg a versenytársakat. A piackutatás segít abban, hogy meghatározd, milyen igényeket kell majd kielégíteni a vállalkozásoddal.

Pénzügyi tervezés: Fontold meg, hogy milyen pénzügyi erőforrásokra lesz szükséged a vállalkozás elindításához és fenntartásához. Készíts költségvetést és tervezd meg a bevételi forrásokat.

Ügyfélkapu a vállalkozás elindításához

Ügyfélkapu.hu

Manapság sem ideje, sem lehetősége nincs az embernek – és sokszor kedve sem -, hogy személyesen ügyeket intézzünk. Ezért könnyíti meg sokban az életünket, ha vállalkozásunkat is el tudjuk indítani online, Ügyfélkapun keresztül. Az Ügyfélkapu vállalkozóként szinte kötelező, hiszen azon túl, hogy megkönnyíti az életed, számos hivatalos dokumentumod ide fog érkezni. A legtöbben már magánszemélyként is rendelkeznek Ügyfélkapuval, ezzel is időt és energiát spórolva meg, hogy ne kelljen a Kormányhivatalokban várakozni. 

De ha még nincs Ügyfélkapud, akkor jobb minél gyorsabban regisztrálni, amit itt meg is tehetsz.

A regisztrációhoz:

  • személyigazolvány
  • lakcímkártya
  • és ha van, akkor TEÁOR számokat készítsd elő 

Webes Ügysegéd

A vállalkozók számára az igazi „időnyerő” a Webes Ügysegéd, amely egy online közigazgatási ügyintéző felület, amely a vállalkozás elindításához és a későbbi módosításokhoz is elengedhetetlen. 

A felület logikusan végig visz a lépéseken. De lássuk lépésről lépésre.  Az oldalon görgess lefele, amíg meglátod az „Egyéni Vállalkozás” pontot, majd kattints rá, és indulhat a regisztráció.

Válassz székhelyet

Jönnek a legfontosabb adatok, elsők között a székhely, ahová be van jelentve a vállalkozás. Fontos, hogy a helyszínen jól láthatóan legyen kint a vállalkozás neve, mert egyrészt az önkormányzatok ellenőrzik, másrészt a nem elektronikus levelek ide érkeznek.

Mivel foglalkozol? A tevékenységi kör kiválasztása

Tevékenységi kör az tevékenység, amellyel a vállalkozásod foglalkozik. Itt jól jön a TEÁOR számok listája, melyben a tevékenységek kategorizálva vannak. Innen egyszerű kiválasztani a megfelelőket.  Egy főtevékenységet kell választanod. Ez az a tevékenység, amivel nagyrészt foglalkozol, minden más csak melléktevékenységnek számít. 

Arra figyelj, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek engedélyhez kötöttek. Ez lehet képesítés vagy önkormányzati bejelentés is. Ezt ellenőrizheted a KSH listájában. Viszont fontos, hogy engedélyköteles tevékenységet választva nem feltétlenül kell neked rendelkezned a szükséges képesítéssel akkor, ha van/lesz olyan alkalmazottad, aki rendelkezik ilyennel.

Adózás (Alanyi mentesség, KATA és átalányadó)

Adó befizetés, KATA? átalányadó

Egyéni vállalkozásnál választhatunk, hogy kisadózók, ÁFA körösök leszünk, vagy alanyi mentesek. Lássuk részletesen.

Alanyi mentesség

Alanyi mentességet válassz, ha évi 12 millió forintot nem haladja meg az éves bevételed. Eddig ugyanis nem kell ÁFÁ-t fizetned. Az alanyi mentességet a vállalkozás éves aktív napjai alapján számolják, azaz a 12 milliós keret az egész évben aktív vállalkozásokra vonatkozik. Ez kevesebb adminisztráció – nem kell ÁFÁ-t bevallani - , de hátrány, hogy nem tudsz költségszámlából ÁFÁ-t levonni. Ráadásul ha átléped az éves alanyi mentes keretedet, akkor automatikusan bekerülsz az ÁFA körbe, ahol minden bevételed 40%-os plusz adó fogja terhelni.

Ha elsőre nem ezt választod, de később mégis meggondolnád magad, akkor legközelebb az adott év végén, a következő év elejétől választhatod az alanyi mentességet, ha megfelelsz a feltételeknek.

Ha ez a szimpatikus, az „Alanyi adómentességet választok.” mondat után válaszd az „Igen” lehetőséget.

KATA

Ha nem alanyi mentességet választod, végezheted a tevékenységed kisadózóként, azaz a KATA-t választod-e. 2022 szeptemberéig ez volt a legnépszerűbb adózási forma a legkedvezőbb feltételei miatt. A KATA-törvény után jócskán leszűkült azoknak a köre, akiknek megéri ezt az adózási formát választani. Itt ugyanis havonta fix összegű adót – 50 ezer forintot - kell megfizetni, ám ezzel rengeteg más járulékot és adóterhet válthatsz ki. Ezt az összeget bevételtől függetlenül folyamatosan fizetni kell. 

Ha a vállalkozás januártól végig aktív, akkor a felső keret 18 millió forint, e fölött kell 40%-os adóterhet fizetni. A keret időarányosan változik. 

Ez eddig szép és jó, de ami miatt sokan elhagyták ezt a formát, az az a változás, hogy most már csak magánszemélyeknek állíthatsz ki számlát. Tehát adószámos természetes és jogi személyeknek nem.

KATA adózás választásához válaszd a „Bejelentem magam a kisadózó vállalkozások tételes adója alá…” sorban az „Igen” lehetőséget.

Átalányadó

Ha az eddigi kettő adózási forma sem felelt meg neked, akkor nagy valószínűséggel az átalányadó lehet a te utad. Ennél van egy úgynevezett költséghányadod, azaz bármiféle elszámolás nélkül csökkentheted a bevételed, így kisebb lesz a jövedelmed. Bevétel – Költség = Jövedelem.

Ez azért lényeges, mert a jövedelmed után fizeted az adót, tehát ezzel a módszerrel csökkentheted a fizetendő adó mértékét.

3 különböző költséghányad van, a tevékenységed dönti el, melyik kategóriába kerülsz.

40%-os költséghányad – ha nem esel bele a 80%-os vagy 90%-os kategóriába.

80%-os költséghányad – Az ide tartozó tevékenységek köre meghatározott. Ilyenek például a szépségápolás, fodrászat, építőipar, stb. 

90%-os költséghányad – Ide tartoznak a mezőgazdasági őstermelők valamint a kiskereskedelmi tevékenységet végzők.

Mielőtt belevágsz egyedül adózási formát választani, érdemes egy kört futni egy könyvelővel, hogy a tevékenységi kör – főleg ez utóbbi esetben – megfelelően ki legyen találva. Felsőhatár természetesen itt is van, amely az éves minimálbér tízszerese. Akik viszont csak kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak, ez az összeg az éves minimálbér ötvenszerese. Ráadásul itt az adókra és járulékokra jobban kell figyelned, hiszen összetettebb a dolog, de amit biztos, hogy fizetned kell, az a

  • 15% személyi jövedelemadó
  • 18.5% társadalombiztosítási járulék
  • 13% szociális hozzájárulási adó

Adószám

Ha beküldted az adatokat és lenyilatkoztál, akkor az egyéni vállalkozás indítása véget is ért. Ha elfogadták a kérelmet, akkor még aznap megkapod az adószámod és a nyilvántartási számod is.

Az adószám így néz ki: 1122334-1-22

Az első hét szám egy egyedi azonosító, a következő számjegy az áfakód, az utolsó két számjegy pedig a területi kód. Ha alanyi mentes adózó vagy, akkor az áfakódod az 1-es. Innen lehet tudni, hogy egy vállalkozó milyen adózási formát választ, mert az alapján változik az áfakódja.

Ha minden kész és feldolgozták a kérelmet, akkor bekerülsz az egyéni vállalkozások nyilvántartásába, amiről ki is értesítenek.

Tudjanak rólad: kamarai regisztráció és helyi iparűzési adó

Az egyéni vállalkozás elindítását követően 5 napon belül be kell jelentkezni a vállalkozás székhelye szerinti illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál. Ez nem kihagyható, a regisztráció kötelező, ahogy a kamarai hozzájárulás megfizetése is, ami 5000Ft. Ez az összeg egész évre szól, minden év március 31-ig fizetendő. Ha egész évben szünetel a tevékenységed, akkor természetesen nem kell kamarai díjat sem fizetned. 

Nem csak a helyi Iparkamarához, hanem a helyi önkormányzathoz is be kell jelentened a vállalkozásodat, amelyet ugyancsak megtehetsz Ügyfélkapun keresztül. Így helyben is kell adót fizetnünk majd, mégpedig a helyi iparűzési adót. Két részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni.

Számlázz és keress megfelelő könyvelőt

Számlázás

Van, aki szereti a hagyományos dolgokat, pl. papíron kiállítani a számlát, de sokban megkönnyíti az életünket egy számlázóprogram. Például nem kell minden adatot kitöltenünk kézzel, mert az adatbázisból kitölti azt nekünk vagy jelzi, ha hiba van a számlán. Így sokkal kellemetlenségtől óv meg minket, ráadásul statisztikák gyártására is alkalmasak. 

A számlákat le kell könyvelni, amire neked aligha lesz időd, és nem is biztos, hogy értesz annyira hozzá. Mert bár katásként vagy átalányadósként nincs sok papírmunka, épp elég ahhoz, hogy magunkra hozzuk a bajt. Sok a számla, külföldre számlázás, vagy már az elején a megfelelő tevékenységi kör kiválasztása. Így ne sajnáljuk a pénzt a könyvelőtől, hiszen mér a kezdő lépésnél, a tevékenységi kör megfelelő kiválasztásánál szükséged lehet rá. 

Kell vállalkozói bankszámla?

Bár jó, ha van külön céges bankszámlánk, az áfakörös esetet leszámítva ez nem kötelező. Ha viszont áfakörös leszel az elejétől, ott muszáj külön bankszámlát indítanod. Egyéb esetben csak neked könnyebbség, ha a privát pénzügyeid teljesen külön vannak – ha más nem, egy alszámlával – a vállalkozásodtól. 

Egy szó, mint száz, manapság nem „agysebészet” vállalkozást indítani, ami a technikai részét illeti. A jó ötlet és a megfelelő termék már csak rajtad múlik! 

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelemre, ahol rendszeresen olvashatsz aktuális újdonságokról. iparági hírekről, de konkrét esettanulmányokkal, elemzésekkel, sztorikkal is találkozhatsz.

Sikeres feliratkozás

Sikeres feliratkozás

Köszönöm, hogy feliratkoztál!

Dolgozz velem! Dolgozz velem!

Dolgozz velem!

A digitális marketing sokszorosan megtérülő befektetés.

Az e-kereskedelem és a digitális marketing területén ROI-ra fókuszáló marketing kampányokat alkotok meg ügyfeleim számára. Elsősorban a startupok, a kis- és középvállalkozások növekedését, skálázódását segítem, de partnerként digitális marketing ügynökségek eredményességében is támogatást nyújtok.

Részletek
Tanulj velem! Tanulj velem!

Tanulj velem!

Szerezz gyakorlati, piacképes tudást egyéni módszerekkel!

Az online marketing mai napig leghatékonyabb eszközeit mutatom meg Neked és egyedi oktatási módszertanommal garantálom, hogy használható tudásra teszel szert. Ha Te magad szeretnéd kezelni kampányaid, vagy csak érteni akarod a szakértőket, akikkel együtt dolgozol, sajátítsd el könnyedén a számodra szükséges tudást! Ismerjük meg egymást egy díjmentes 20 perces konzultáción!

Részletek

Rólam mondták

Partnereim értékelése alapján jelenleg kiváló minősítéssel rendelkezem.

Forrás és további vélemények:

Akiktől tanultam