Mesterséges Intelligencia (AI) 2024-ben

Mesterséges Intelligencia (AI) 2024-ben

A Mesterséges Intelligencia útjának felfedezése: A gépek fejlődése az intelligencia terén

Az emberiség történetében a Mesterséges Intelligencia (MI) felbukkanása egy új korszakot nyitott meg az információtechnológia terén. A MI megalkotása olyan hatalmas lehetőségeket kínál, amelyeket korábban csak a tudományos fantasztikum világában láttunk. De mi is pontosan a Mesterséges Intelligencia, hogyan alakult ki, és milyen kihívásokkal és előnyökkel jár a fejlődése?

A Mesterséges Intelligencia kialakulása

A Mesterséges Intelligencia koncepciója és technológiája több évtizedes kutatás és fejlesztés eredménye. Az első MI-rendszer megjelenése az 1950-es években történt, amikor a kutatók olyan gépeket hoztak létre, amelyek képesek voltak logikai műveleteket elvégezni.

Marvin Minsky (1927-2016) amerikai tudós és kognitív tudós volt, a mesterséges intelligencia egyik úttörője és vezető alakja. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) tanított, és hosszú évekig aktívan részt vett a MI és a kognitív tudományok kutatásában és fejlesztésében.

Minsky nevéhez számos jelentős hozzájárulás fűződik a mesterséges intelligencia területén. Egyik legismertebb munkája a "Perceptrons" című könyv, amelyben kritikusan vizsgálta az időben egyik legnépszerűbb gépi tanulási algoritmust, a perceptront. Bár ebben a könyvben megkérdőjelezte a perceptront mint univerzális megoldást, munkája hozzájárult a gépi tanulás és a neurális hálózatok fejlődéséhez.

Kiemelkedő munkája az "A fejek iskolája" című könyv, amelyben az emberi és gépi intelligencia összehasonlítását és az emberi gondolkodás működését vizsgálja. A könyv számos alapvető fogalmat és elméletet vezetett be a mesterséges intelligencia és a kognitív tudományok területén.

Öröksége ma is él a mesterséges intelligencia területén, és inspiráció forrása számos kutatónak és fejlesztőnek.

Az évtizedek során az MI fejlődött, és különböző módszerek, minták és algoritmusok jöttek létre az emberi gondolkodás szimulálására.

A Mesterséges Intelligencia fajtái


A Mesterséges Intelligencia különböző típusai között megkülönböztethetjük az Általános Intelligenciát (AGI), az Mesterséges felületintelligenciát (ASI) és a Keskeny Intelligenciát (ANI). Az AGI az emberi intelligencia széles skáláját képes lenne szimulálni, míg az ANI konkrét feladatokra specializálódik. Az ASI pedig olyan szinten fejlett MI, amely képes lenne önállóan tanulni és fejlődni.

Az MI előnyei

Az MI számos területen nyújt hatalmas előnyöket az emberiségnek. Az MI-alapú rendszerek gyorsabban és hatékonyabban képesek feldolgozni és elemződni a hatalmas adatmennyiségeket, lehetővé téve a pontosabb döntéseket és jobb eredmények elérését. Emellett az MI automatizálhatja a monoton feladatokat és segíthet az egészségügyben, az autóiparban, a kereskedelemben és számos más területen.

MI-technológiák és kihívások

Az MI-technológiák sokfélesége magában foglalja a gépi tanulást, a neurális hálókat, az adatbányászatot és sok más területet. Azonban ezeknek a technológiáknak számos kihívással kell szembenézniük. Az adatvédelem, az etika, a diszkrimináció és a biztonság mind olyan területek, amelyekben az MI alkalmazása jelentős vitákat és aggályokat vet fel.

Példaként vegyük az autonóm járműveket. Ezek az MI-alapú rendszerek forradalmasíthatják a közlekedést és csökkenthetik a balesetek számát. Ugyanakkor kihívást jelentenek az etikai és jogi kérdések, például hogy hogyan osztjuk meg a felelősséget a gépek és az emberek között balesetek esetén, valamint hogyan biztosítjuk az adatvédelmet az ilyen típusú járművekben.

Összességében a Mesterséges Intelligencia hatalmas potenciállal rendelkezik az emberiség számára, de fontos figyelembe venni és megoldani a kihívásokat, amelyekkel jár a fejlődése és alkalmazása. Az MI felelős és fenntartható módon történő fejlesztése és alkalmazása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az emberiség teljes mértékben kihasználhassa ezt az új technológiai forradalmat.

MI-eszközök

Ha mesterséges intelligenciáról van szó, akkor a két leghíresebb, ami az emberek eszébe jut, a ChatGPT és Bard, azaz most már Gemini. 

ChatGPT


A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amely az OpenAI által fejlesztett GPT (Generative Pre-trained Transformer) sorozat legújabb verziója. Milliószámra gyűjtötték az interneten található szöveges adatokat, majd ezt a hatalmas adathalmazt felhasználva tanították meg neki a nyelvstruktúrákat, mintákat és kontextusokat értelmezni és generálni.

A célja az, hogy az emberekkel való kommunikációban segítséget nyújtson, legyen az információk megosztása, kreatív írás, problémamegoldás vagy bármilyen más téma, amelyben a nyelvi készségei hasznosak lehetnek.

Miért jött létre? Az OpenAI célja az volt, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek ki, amely hatékonyan kezeli a nyelvi feladatokat, mint például a fordítás, a szövegértés vagy akár a kreatív írás. Ezáltal segítenek az embereknek hatékonyabban kommunikálni és megosztani az információkat, valamint elősegíteni azokat a területeket, ahol a gépi intelligencia alkalmazható.

A legfőbb előnyei közé tartozik a gyors és sokoldalú válaszadás képessége, valamint a képessége arra, hogy megragadja a kontextust és személyre szabott válaszokat adjon. Emellett folyamatosan tanul az új információkból és a felhasználókkal való interakciókból, így képes naprakészen tartani a tudását és fejlődni.

Természetesen, kapott kritikát is. Az emberek általában értékelik a nyújtott segítséget és az interakciókat, azonban vannak, akik kritikát fogalmaznak meg az esetleges pontatlanságok vagy a korlátok miatt, amelyekkel egy ilyen nyelvi modell még mindig szembesülhet. Fontos megérteni, hogy bár sokat tanult az emberi nyelvről és nagy pontossággal tud válaszolni, még mindig vannak korlátai a tudásának és a megértésének. A kritika azonban segít neki abban, hogy tovább fejlődjön és javítson azokon a területeken, ahol szükséges.

Bard, aki már Gemini


Bard, a Google AI által kifejlesztett mesterséges intelligencia (MI) nyelvi modell 2022-ben lépett először a nyilvánosság elé. A Google Research csapata hozta létre, melynek célja egy olyan MI kifejlesztése volt, amely képes emberi minőségű szöveget generálni, nyelveket fordítani, kreatív tartalmakat írni, és informatív módon válaszolni a feltett kérdésekre.

Bardot hatalmas szöveg- és kódmennyiségen tanították be, beleértve a könyveket, cikkeket, weboldalakat, és forráskódokat. Ez a hatalmas tudásbázis teszi lehetővé Bard számára, hogy a legkülönfélébb témákról is releváns és informatív szövegeket generáljon.

Bardot azért fejlesztették ki, hogy segítsen az embereknek a mindennapi feladataikban, és hogy megkönnyítse a hozzáférést az információhoz. Bard képes:

  • Kérdésekre válaszolni: Bármilyen témában feltett kérdésekre informatív és átfogó válaszokat ad.
  • Szövegeket generálni: Kreatív tartalmakat, mint versek, kódok, forgatókönyvek, zeneszerzemények, e-mailek, levelek stb. ír.
  • Nyelveket fordítani: Több mint 100 nyelv között képes fordítani, így segítve az embereknek a kommunikációt.

Bardot a felhasználók nagyra értékelik a pontossága, a kreativitása és a használhatósága miatt. A kritikusok dicsérték Bardot a nyelvi modellek terén elért áttörést jelentő fejlődésért, és kiemelték a szövegek generálása és a nyelvek fordítása terén elért eredményeit.

Továbbra is fejlődik, és a Google Research csapata folyamatosan bővíti a tudásbázisát és a funkcióit. A cél egy olyan MI kifejlesztése, amely még hatékonyabban segíthet az embereknek a mindennapi feladataikban. Most már viszont Gemini néven teszi.

A Gemini név a latin "geminus" szóból ered, ami ikreket jelent. Ez a név utal arra, hogy a Gemini két mesterséges intelligencia modellből áll: Bardból és LaMDA-ból. Bard a Google AI által kifejlesztett nyelvi modell, míg LaMDA a Google AI által kifejlesztett párbeszédmodell. A Gemini ezen két modell kombinációja, ami lehetővé teszi számára, hogy még természetesebb és informatívabb párbeszédeket folytasson a felhasználókkal.

A Gemini név kiválasztásakor a Google Research csapata a következőket vette figyelembe:

  • Relevancia: A névnek relevánsnak kell lennie a modell funkcióira. A Gemini név utal a modell kettős természetére, ami két mesterséges intelligencia modell kombinációja.
  • Egyediség: A névnek egyedinek kell lennie, és ki kell tűnnie a többi mesterséges intelligencia modell közül.
  • Könnyen megjegyezhető: A névnek könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, hogy a felhasználók könnyen emlékezzenek rá.

A Google Research csapata úgy gondolja, hogy a Gemini név megfelel ezeknek a kritériumoknak, és jól tükrözi a modell képességeit.

A Gemini továbbra is fejlődik, és a Google Research csapata folyamatosan bővíti a tudásbázisát és a funkcióit. A cél egy olyan mesterséges intelligencia kifejlesztése, amely még hatékonyabban segíthet az embereknek a mindennapi feladataikban.

További fajták

Jasper
Egy hangalapú virtuális asszisztens, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hangutasításokkal irányítsák a napi tevékenységeiket, mint például a naptárbejegyzések létrehozása vagy az emailek kezelése.

Grammarly
Egy írásbeli kommunikációt segítő alkalmazás, amely automatikusan javítja a helyesírási és nyelvtani hibákat, valamint javaslatokat tesz a stílus és a szóhasználat javítására.

Wondershare Filmora
Egy videószerkesztő szoftver, amely számos beépített funkcióval és sablonnal rendelkezik, amelyek segítségével könnyen és hatékonyan szerkeszthetők a videók. Az MI-t a vágási és effektek alkalmazásában használják.

DALL·E 3
Egy mesterséges intelligencia által vezérelt generatív model, amely képes valóságszerű képek létrehozására adott szöveg alapján. Például képek generálása olyan elképzelésekből, amelyeket leírnak neki.

Midjourney
Egy érzelmeket elemző alkalmazás, amely segít az embereknek az érzelmi jólétük nyomon követésében és javításában, azáltal hogy felismeri és elemzi az érzelmi jeleket az írásbeli kommunikációban.

Murf
Egy chatbot, amely képes természetes nyelven kommunikálni az emberekkel és válaszolni a kérdéseikre, segítve őket a vállalatuk működésével kapcsolatos információk megtalálásában vagy feladataik végrehajtásában.

Mem
Egy kreatív történetíró alkalmazás, amely segít az íróknak ötletek generálásában, történetek kidolgozásában és karakterek megalkotásában mesterséges intelligencia segítségével.

Asana
Egy projektmenedzsment eszköz, amely segít a csapatoknak a feladatok nyomon követésében és a projektek hatékony szervezésében, beleértve a határidők kezelését és a feladatok megosztását.

Krisp

Egy zajszűrő alkalmazás, amely mesterséges intelligenciát használva képes kiszűrni a háttérzajt a hangfelvételekről és a hívásokról, így tisztább kommunikációt biztosítva.

Reclaim
Egy időmenedzsment alkalmazás, amely mesterséges intelligenciát használ a naptárak és az időbeosztás optimalizálására, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy hatékonyabban tervezzék meg a napi tevékenységeiket.

SaneBox
Egy e-mail kezelő alkalmazás, amely mesterséges intelligenciát használ a beérkező e-mailek automatikus rendezéséhez és prioritizálásához, így segítve a felhasználókat az e-mail levelezés hatékonyabb kezelésében.

Decktopus
Egy prezentációs szoftver, amely mesterséges intelligenciát használ a prezentációk automatizálásához és a tartalom létrehozásához, beleértve a szövegek formázását és a grafikák készítését.

Zapier
Egy automatizálási platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összekapcsoljanak különböző alkalmazásokat és szolgáltatásokat, és automatizáljanak műveleteket közöttük, a munkafolyamatok hatékonyságának növelése érdekében.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelemre, ahol rendszeresen olvashatsz aktuális újdonságokról. iparági hírekről, de konkrét esettanulmányokkal, elemzésekkel, sztorikkal is találkozhatsz.

Sikeres feliratkozás

Sikeres feliratkozás

Köszönöm, hogy feliratkoztál!

Dolgozz velem! Dolgozz velem!

Dolgozz velem!

A digitális marketing sokszorosan megtérülő befektetés.

Az e-kereskedelem és a digitális marketing területén ROI-ra fókuszáló marketing kampányokat alkotok meg ügyfeleim számára. Elsősorban a startupok, a kis- és középvállalkozások növekedését, skálázódását segítem, de partnerként digitális marketing ügynökségek eredményességében is támogatást nyújtok.

Részletek
Tanulj velem! Tanulj velem!

Tanulj velem!

Szerezz gyakorlati, piacképes tudást egyéni módszerekkel!

Az online marketing mai napig leghatékonyabb eszközeit mutatom meg Neked és egyedi oktatási módszertanommal garantálom, hogy használható tudásra teszel szert. Ha Te magad szeretnéd kezelni kampányaid, vagy csak érteni akarod a szakértőket, akikkel együtt dolgozol, sajátítsd el könnyedén a számodra szükséges tudást! Ismerjük meg egymást egy díjmentes 20 perces konzultáción!

Részletek

Rólam mondták

Partnereim értékelése alapján jelenleg kiváló minősítéssel rendelkezem.

Forrás és további vélemények:

Akiktől tanultam